КЊИГА „ПАЖЉИВКОВА ПРАВИЛА У САОБРАЋАЈУ“

Од почетка осмишљавања концепта будуће кампање посвећене безбедности деце, један од кључних циљева био је да се ова веома важна активност поново врати у школе, односно да се учитељи подстакну да са децом редовно обрађују теме из саобраћаја. За достизање задатог циља било је неопходно припремити материјал на који се учитељи могу ослонити у раду, а који ће истовремено бити разумљив и занимљив и деци. Израда илустроване књиге наметнула се као логично решење. Тако је настала идеја за „Пажљивкова правила у саобраћају“.

У књизи „Пажљивкова правила у саобраћају“ обухваћене су све оне најважније, животне лекције, које деца треба да савладају како би била безбеднија у саобраћају. У овој књизи обрађене су теме везане за пешачење и прелазак улице, игру, вожњу аутомобилом, вожњу бицикла, понашање на селу и прелазак преко пруге. Дакле, описане су све ситуације у којима се деца могу наћи, било самостално, у друштву или са неким старијим. Уз веома мало текста, тек онолико да се деци додатно појасне неке ситуације, и ненадмашне илустрације Маринка Лебовића, представљен је још један од дефинишућих елемената кампање.

Књига је први пут током 2013. године штампана у нешто мањем тиражу, док од 2014. године одштампана у тиражу за све ђаке првих разреда основних школа у Србији, односно у тиражима од 75.000 и 72.000 примерака. У 2016. години књига поред штампања на српском језику (ћирилици и латиници) одштампана и на језике националних мањина у Србији, тј на мађарском, албанском, румунском, русинском и словачком језику.

Представници Агенције књигу сваке године достављају свим локалним самоуправама (општинама и градовима) у Србији, чија је обавеза да почетком школске године доставе ђацима који крећу у први разред основних школа.

Top